Dacă ar fi să facem un top despre cât timp petrecem făcând o anume activitate pe parcursul vieții, pe primul loc s-ar situa dormitul, însumând uimitorul număr de 26 ani, în medie. Dacă ar fi să adăugăm și timpul pe care îl petrecem încercând să adormim, ar trebui să mai plusăm cu încă 7 ani, ajungând la un număr final de 33 de ani, toți aceștia fiind trăiți în virtutea somnului.
De ce ar trebui să ținem cont de aceste cifre?
În primul rând, pentru a conștientiza faptul că pentru a îmbunătăți calitatea vieții este nevoie să acordăm o atenție sporită somnului, care reprezintă cea mai importantă componentă pentru o viață echilibrată. Atât timp cât vom dormi corespunzător și la ore adecvate, rezultatele în toate celelalte activități întreprinse în timpul zilei nu vor întârzia să apară. Un somn odihnitor contribuie într-o proporție foarte mare la menținerea și îmbunătățirea sănătății mintale, refacerea condiției fizice, a imunității, controlul greutății, fertilității și unei alte lungi liste de beneficii pe care ne-ar lua prea mult timp să o detaliem aici.
Ce spun experții în domeniu?
Experții recomandă între 7 și 9 ore de somn pentru un adult. Orele cele mai potrivite pentru un somn odihnitor sunt în intervalul 10.00 pm – 07:00 am. Trendul numărului mediu de ore dormite pe noapte la un adult este în scădere datorită apariției și folosirii internetului până la ore târzii, precum și îndeplinirii sarcinilor profesionale în locuința proprie, datorită competitivității mediului economic.
Pentru copiii din următoarele categorii de vârstă, experții recomandă:
- 1-4 săptămâni: 15 – 16 ore pe zi
- 1-12 luni: 14 – 15 ore pe zi
- 1-3 ani: 12 – 13 ore pe zi
- 3-6 ani: 10-12 ore pe zi
- 7-12 ani: 10 – 11 ore pe zi
- 12-18 ani: 8 – 9 ore pe zi.
Trucuri și sfaturi pentru un somn odinitor:
- Crează o atmosferă optimă pentru somn prin transformarea dormitorului într-unul confortabil, echilibrat termic, liniștit și întunecat. De asemenea, acordă o atenție sporită saltelei și pernei pe care dormi.
- Gândește pozitiv! Evită să te duci la somn cu gânduri negative.
- Evită să folosești patul pentru orice altceva în afară de somn și romanțe :). Nu te uita la TV, nu mânca, nu lucra sau folosi laptopul în dormitorul tău.
- Încearcă să-ți limpezești mintea înainte de somn. Acest lucru ajută când ai tendința să te gândești prea mult în pat la diverse lucruri.
- Stabilește o rutină de somn și de relaxare în fiecare seară facând o baie fierbinte, ascultând muzică relaxantă sau citind.
- Trezește-te la aceeași ora în fiecare dimineață, inclusiv în zilele libere și în concedii.
- Nu te mai uita la ceas! Folosește ceasul doar pentru a seta alarma pentru a doua zi.
- Părăsește dormitorul dacă nu adormi în 20 de minute. Citește sau fă alte activități relaxante într-o altă cameră.
- Evită siestele! Dacă ești extrem de obosit/ă, poți să tragi un pui de somn, dar nu mai mare de 30 de minute și niciodata după ora 3 pm.
- Evită stimulenții (cafea, ceaiuri, cola, cacao și ciocolata) precum și mesele grele cu cel puțin 4 ore înainte de somn. Valabil și pentru alcool și țigări.
- Fă exerciții în mod regulat, dar nu cu cel puțin 4 ore înainte de somn, dacă ai probleme cu somnul.
- Folosește toaleta înainte de somn pentru a evita nevoia de a o folosi pe timpul nopții.
Sperăm că ți-a fost de folos acest articol, iar dacă ți-a plăcut, ne poți da un like(o apreciere) la pagina de Facebook pentru a primi acest gen de postări și pe viitor. De asemenea poți distribui articolul pe pagina ta dacă vrei să îți trimiți prietenii din listă la somn 🙂